Športno društvo Cven v letu 2020

      Komentarji so izklopljeni za Športno društvo Cven v letu 2020

Leto 2020 je bilo za Športno društvo Cven leto novih izzivov in investiranja v športno infrastrukturo. Zlasti je v tem letu delovanje društva zaznamovala epidemija covida-19, ki je krojila naš vsakdanjik, še posebno pa prizadela šport in s tem tudi društva. Glede na sprotne razmere smo izpeljali vse tiste aktivnosti, ki so takrat bile dovoljene.

Športno društvo Cven je tudi v letu 2020 spodbujalo in privabljalo ljudi k ukvarjanju s športom in rekreaciji, s čimer je pomembno prispevalo k zdravemu načinu življenja posameznika in širše skupnosti. Posebno pozornost je bilo treba nameniti ukrepom za izvajanje športnih dejavnosti. V letu 2020 se je upravni odbor ŠD Cven sestal na 2 rednih sejah, 1 dopisni seji in na občnem zboru. Sestankov na Športni zvezi Ljutomer smo se redno udeleževali, koliko jih je pač bilo. Vendar pa je treba pohvaliti vzorno sodelovanje z Alešem Plojem, strokovnim sodelavcem ŠZ Ljutomer. Sodelovanje s preostalimi društvi v KS Cven je v tem letu nekako zastalo, želimo pa si še boljšega in tesnejšega sodelovanja ter več skupnih projektov. Kot vsako leto smo tudi v letu 2020 vzorno sodelovali z osnovno šolo in vrtcem na Cvenu. Sodelovanje s KS Cven je bilo zadovoljivo, vendar si ga želimo še izboljšati. Plan dela za leto 2020, ki smo si ga zadali, je bil realiziran v obsegu, ki so nam ga dopuščale epidemiološke razmere (prepovedi je bilo zelo veliko).

Dodatno smo k planu za leto 2020 realizirali še naslednje:

  • Nakup novega elektronskega semaforja za glavno nogometno igrišče.
  • Nakup novih reflektorjev za pomožno nogometno igrišče ter montaža in postavitev.
  • Nakup novega velikega nogometnega gola – za treninge.
  • Nakup nove namiznoteniške mize.
  • Nakup tekmovalnih majic za igralce namiznega tenisa (14 majic).

Sekcije, ki delujejo v društvu, so delovale skladno s planom (in po navodilih NIJZ). Delovanje ŠD Cven je razdeljeno na štiri glavne sekcije: nogomet, namizni tenis, odbojka na mivki in rekreacija. Vsako sekcijo vodi odgovorna oseba.

NAMIZNI TENIS

V letu 2020 (januar–marec in september–oktober) je rekreacija namiznega tenisa za odrasle potekala ob ponedeljkih zvečer ob 18.30 v zadružnem domu na Cvenu. Na pobudo POŠ Cven smo želeli začeti s treningi namiznega tenisa za otroke že v marcu, vendar nas je ravno takrat prehitela epidemija.

Sodelovali smo v akciji ŠZ Ljutomer in v času evropskega tedna športa (23.–30. september 2020) ponudili brezplačne treninge za šoloobvezno mladino. Po dobrem odzivu smo s treningi nadaljevali, a žal po le treh dejavnost ponovno prekinili zaradi epidemije.

Športno društvo Cven je v sezoni 2019/20 v ligaškem tekmovanju MNTL ŠZ Ljutomer sodelovalo z eno ekipo, ki je postala prvak lige. Na ekipnem pokalnem tekmovanju je ekipa Cvena osvojila drugo mesto. Člani in veterani so se udeleževali tudi vseh preostalih tekmovanj in turnirjev pod okriljem ŠZ Ljutomer: Prleška liga (5 turnirjev), Novoletna turneja (1 turnir), medobčinska prvenstva (5 turnirjev) in zaključni turnir. Na vseh tekmovanjih so člani ŠD Cven osvojili 6 zlatih medalj, 1 srebrno in 2 bronasti. Igralec ŠD Cvena je postal tudi zmagovalec Novoletne turneje treh turnirjev.

V zadružnem domu na Cvenu je bil 12. junija 2020 organiziran že 7. nočni turnir v namiznem tenisu. Udeležilo se ga je osem tekmovalcev.

Slika z nočnega turnirja v namiznem tenisu

V ponedeljek, 21. decembra 2020, je za rekreativce potekal tradicionalni zaključek, tokrat od doma v spletni obliki.

V letu 2020 je bila za namizni tenis nabavljena naslednja oprema:

  • Nova miza Tibhar Smash 28/R, zelena.
  • Komplet tekmovalnih žogic Tibhar.
  • 14 dresov Tibhar Spectra.

NOGOMET

V letu 2020 je Športno društvo Cven tekmovalo z nogometnimi sekcijami U9, U11, člani in veterani. Selekcija U9 je tekmovala z 9 igralci in ob pomoči sosednjega kluba ŠD NK Veržej. Odigrali so tri turnirje, od tega smo enega organizirali in odigrali na našem igrišču. Selekcija U11 je odigrala en turnir, ki smo ga organizirali v našem športnem parku, nato pa so tekmovanje prekinili zaradi epidemije.

Članska ekipa tekmuje v 1. MNL M. Sobota. V sezoni 2019/2020 sta trenersko vodenje prevzela Nuša Lašič in Primož Kolbl. Dosegli smo 6. mesto ter zadnjih sedem kol bili brez poraza. V sezoni 2020/2021 smo trenutno na 8. mestu in 10. mestu na lestvici fairplaya, žal nam jesenskega dela prvenstva še ni uspelo dokončati, ker so tekmovanje ustavili zaradi epidemije. Članska ekipa je sodelovala tudi v asfaltni ligi, ki jo je organizirala Športna zveza Ljutomer.

Slika s tekme proti Šalovcem

Veteranska ekipa je tekmovala v ligi na travi in spomladanski del zaključila na 6. mestu. Trenirajo enkrat na teden na domačem igrišču. V jesenskem delu so veterani odigrali štiri tekme, nato pa se tudi tu vse ustavilo zaradi epidemije.

Veteranska ekipa na turnirju v Slaptincih

V letu 2020 bi organizirali že 6. nogometni turnir med vasmi KS Cven, a nam ga žal ni uspelo izvesti zaradi epidemije.

Kljub vsem težavam in odpovedim dogodkov skrbimo, da je igrišče pokošeno in okolica urejena, za kar gredo vse usluge Andreju Mariniču. Hvala tudi vsem navijačem, podpornikom in sponzorjem, ki nas podpirajo in nam stojijo ob strani.

ODBOJKA NA MIVKI

Stalna naloga sekcije je skrb za urejenost igrišča za odbojko na mivki v športnem parku Cven. V okviru investicij, ki smo jih v športnem društvu prijavili na razpisu občine za urejanje vaških športnih igrišč, smo izvedli izkop s položitvijo cevi kot predpripravo na postavitev dodatnega stebra in novih reflektorjev ob igrišču (nadaljevanje projekta je v načrtu za leto 2021).

Tudi letos smo z ekipo tekmovali v poletni ligi v odbojki na mivki, ki je bila organizirana pod okriljem Športne zveze Ljutomer. V njej je sodelovalo 14 ekip, dosegli pa smo odlično drugo mesto. V tem tekmovanju smo organizirali 3. turnir skupine B (21. junija).

Ekipa ŠD Cven v poletni ligi v odbojki na mivki

V okviru 1. sezone poletne lige v odbojki na mivki za mlade je en turnir (4. julija) bil organiziran na Cvenu.

Slika s turnirja v odbojki na mivki za mlade

Zaradi epidemioloških razmer žal letos nismo uspeli organizirati turnirja treh vasi. Smo pa v nedeljo, 23. avgusta, organizirali turnir v odbojki na mivki za ženske, na katerem je sodelovalo pet ekip.

Skupinska slika sodelujočih na turnirju za ženske v odbojki na mivki

Igrišče so ob poletnih večerih uporabljali številni rekreativni igralci in je bilo v letu 2020 veliko v uporabi.

REKREACIJA

V letu 2020 smo v športnem društvu poskušali nadaljevati z ustaljenimi dogodki s področja rekreacije. V prvi polovici leta dogodkov nismo mogli organizirati zaradi razglašene epidemije, enako je bilo v pozni jeseni.

Dan športa kot osrednji dogodek društva smo morali odpovedati.

Ponovno smo načrtovali udeležbo na tradicionalnem ogledu prvega poletnega sončnega vzhoda na Jeruzalemu, a jo je kolesarjem tokrat 21. junija zagodlo deževno vreme. Zamujeno smo nadoknadili 15. avgusta, a v skromni udeležbi.

26. julija smo pripravili kolesarski dogodek S kolesom naokoli. Po Prlekiji smo vodili dvajset kolesarjev, in sicer na daljši (50 km) in krajši progi (30 km). Kolesarskega dneva tokrat zaradi omejitvenih ukrepov nismo zaključili z druženjem.

Jeseni se je nato spontano oblikovala skupina kolesarjev, ki so opravili več kolesarskih tur po Prlekiji in Prekmurju. Kolesarji so sodelovali tudi pri zbiranju kilometrov v akciji Kilometri za življenje in s kolesi obeležili tudi prvi dan slovenskega športa (23. september).

Utrinki s kolesarskih tur

11. avgusta smo v športnem parku in po okolici Gezovih jam pripravili Cvenski kros 2020. Udeležilo se ga je 15 tekačev in tekačic, ki so pretekli 4560 metrov dolgo progo.

Skupinska slika s tekači in tekačicami

Zadnji teden poletnih šolskih počitnic (od 24. do 28. avgusta) smo v sodelovanju s Športno zvezo Ljutomer tedenski program Športni popoldnevi na Cvenu izvedli v okviru programa Hura, prosti čas Zavoda za šport RS Planica (košarka, ples, športni poligoni, plavanje in kopanje na ljutomerskem kopališču, pohod do Gezovih jam in športni ribolov, pohod do čebelarskega muzeja, obisk kasaškega muzeja v Ljutomeru, floorball, namizni tenis, predstavitev gasilskega vozila in opreme, spretnostni poligon z gasilci, piknik s starši in zabavne igre). Udeležba je bila brezplačna, poskrbljeno je bilo tudi za malico in prevoze v okviru programa. Zahvale gredo vsem izvajalcem, ki so pomagali izvesti posamezne aktivnosti, prav tako se zahvaljujemo za vso drugo pomoč (hrana, prevozi ipd.).

Utrinki s športnih popoldnevov

V soboto, 5. septembra, smo v Hudinovi jami na Moti organizirali tretji turnir v športnem ribolovu. Posebnost je bila, da je drugi del tekmovanja potekal v temi. Udeležilo se ga je 17 ribičev.

Turnir v športnem ribolovu za pokal ŠD Cven

Tudi v letu 2020 smo v zadružnem domu ob sredah izvajali zimsko telovadbo za ženske, vendar samo v januarju in februarju. Pozneje to zaradi epidemioloških razmer ni bilo več mogoče. Vadbe se je udeleževalo okoli 20 udeleženk.

Junija smo se udeležili obnove športnega igrišča ob POŠ Cven. Športno društvo je prevzelo nalogo risanja črt za košarkarsko igrišče, drugi udeleženci pa so prebarvali gole, koše, klopi in igrala.

Sodelujoči pri obnovi športnega igrišča

V zimskem času epidemije je precej naših članov sodelovalo v spletni akciji Minute za šport, ki jo je zagnala ŠZ Ljutomer. S sodelovanjem so se pridružili širši regijski akciji in postali pomemben del široke športne skupnosti, ki je presegla meje Prlekije.

Objavljeno besedilo je povzetek poročila o delu športnega društva za leto 2020.